Tävling

Tävlingsinformation

Lathund för de aktiva som vill tävla

Du som vill anmäla dig till en tävling, prata med Dina föräldrar och prata med Din tränare, anmäl dig sedan via Anmälningsformuläret här på hemsidan.

Det kostar dig 400kr för att tävla på en tävling (oavsett om det är regatta, DM, SUC eller JUC) samt 600kr för SM-tävlingen. Skåneligan och Onsdagsrajset är gratis!
Inbetalning av Tävlingsavgiften och ev luncher sker efter erhållande av mail från kassören. 

OBS! 
Det finns ett sista anmälningsdatum internt inom LÖKK vilket är en vecka innan arrangörens.

Om du anmäler dig efter att anmälningstidens utgång, får du själv betala efteranmälningsavgiften om sådan finnes.

Om Du blir sjuk inför en tävling, måste Du se till att Du stryks från tävlingen. Du tar själv kontakt med tävlingsarrangörer eller klubbens lagledare. Har Du inget giltigt skäl för att Du uteblir, får Du själv stå för anmälningsavgift/strykningsavgiften.

Du som skall ha din kanot på klubbsläpet skall delta i lastningen av kanoter.

I regel lastas kanoterna på torsdagskvällen före tävlingshelgen kl. 19:30. Om kanoterna ska lastas gemensamt på släpet, skall du vara med och ta fram din kanot och hjälpa till vid lastningen. Ordnar du transporten själv kan du lasta när det passar dig själv bäst.

Du som skall paddla besättningskanot men kör egen bil, skall också hjälpa till. Du ska inte bara dra på kanotfodralen utan hjälpa till med lastning/lossning hemma.

Kontrollera alltid vid lastning att sits och fotstöd inklusive skruv och mutter är fastspända ordentligt.

Lagledaren talar om vad (mer än kanoter) som skall lastas inför en tävling (t.ex. nummerlappar, tält, sjukvårdsväska, klockan etc).

Det är inte föräldrarna som skall lasta/lossa och rulla remmar. Det är Du som ska tävla!

Om ALLA hjälps åt, går det fortare och alla kommer hem tidigt.

Normalt kör föräldrarna eller de aktiva med egen bil till tävlingarna. Försök gärna komma överens om att ta med någon extra i bilen för att minska resandet. I vissa fall finns det möjlighet för klubben att hyra minibuss.

Avresan sker beroende på hur långt bort tävlingen sker. Räkna med att åka tidigt på eftermiddagen på fredagen före tävlingar som ligger 30-50 mil bort.

Klubbtältet skall resas på tävlingsplatsen. Tältet är vårt gemensamma omklädningsrum, vilrum och matrum. Håll det rent och snyggt omkring Er på tävlingsplatsen.

Lagledarträff och Tävlingsdräkt/tävlingslinne

På morgonen före tävlingarnas start (i regel en timme innan)n träffas arrangörer och lagledare för att gå igenom tävlingsdagens program. Då meddelas strykningar, efteranmälningar, ändrade tider etc. Tänk därför på att ta kontakt med lagledaren före träffen om du vill ändra något i programmet och efter träffen för att kontrollera om det bestämts något som påverlar din tävling. Det har hänt att lopp har startat tidigare än vad som står i programmet. Mer och aktuella tävlingsregler finner du nedan.

Under tävlingsloppet är det obligatoriskt att bära klubbens tävlingslinne. Linne (och overall, klubbmärken etc) kan köpas från klubben. Tävlar du i besättning (K2 eller K4) måste alla i samma kanot ha likadana tävlingsdräkter.

Här är aktuella tävlingsregler samlade. Läs på dessa innan du tävlar!

Allmänna tävlingsregler

Maraton

Sprint

Kanot-SM

Sprint-SM 2024 går i år av stapeln i Jönköping.

SUC

Svenska Ungdoms cupen (SUC) är speciellt avsedd för de yngre kanotisterna, upp till och med H/D16. Man har lite fler klasser än andra typer av tävlingar, 11åringar, 12-åringar etc i egna klasser. Tävlingarna brukar hållas på sex tävlingsplatser, inklusive tävling med maratondistans.  

 

JUC

Juniorcupen (JUC) är, som namnet anger, avsedd för juniorer (17-18år).
Tävlingarna brukar hållas på sex-sju tävlingsplatser, inklusive tävling med maratondistans.  

DM/Sydsvenska Mästerskapen

Skånes Kanotförbund ordnar tillsammans med någon klubb i Skåne eller Småland/Blekinge kanotförbund distriktsmästerskap. Tävlingarna hålls i regel en helg i september. Håll utkik efter inbjudan på vår hemsida. DM är en tävling som du som aktiv bara måste vara med på.

Skåneligan

Skånes Kanotförbund inbjuder till Skåneligan. Detta är en tävling som är speciellt avsedd för dig som nyligen gått kanotskolan eller vill prova tävla under mer lättsamma former.         

Målsättningen
Skåneligan skall vara en inkörsport för andra tävlingar. Tävlingen är alltså främst till för att stötta de kanotister som tar sina första paddeltag på tävlingsbanan. Detta är de enda riktlinjerna. Vi sätter således inga regler om vilka som får vara med. (Ibland kan det vara nödvändigt att ha med en erfaren kanotist, som stöd för klubbens nybörjare, ibland kan man ha en kanotist som paddlat i 4 år som plötsligt vill börja tävla). Det är upp till respektive klubb att bedöma vad som är lämpligt.
 
Klasser: H/D 10, H/D 12, H/D 14, H/D 16 samt ledare/föräldrar.
Distanser: 200 och 1000 m eller vad som är lämpligt på tävlingsplatsen.
Ingen tidtagning
Flytväst – givetvis
Ingen deltagaravgift - Priser på deltävlingarna är upp till respektive klubb.


Onsdagsrajset

Klubbtävlingarna hålls i ån. Tävlingsbanans utformning (d.v.s. dålig sikt) gör att åskådarna hålls i spänning ända in i spurten.

Du som paddlar, nybörjare eller garvad: Ställ upp i klubbtävlingen!

Du som är anhörig: Ställ upp som påhejare. Det brukar bli fika efter tävlingen och prisutdelning.